post

Grönkål. Meditation. En god natts sömn. Du vet att alla dessa saker är bra för dig (även om du inte alltid införlivar dem i din dagliga rutin). Ett viktigt tillägg till den listan är resor, vilket ger en mängd hälsofördelar till ditt sinne, kropp och själ.Vem som helst som har rest utanför sin komfortzon kan intyga den spänning som kommer från att vara i en ny miljö. Som forskning har visat är resor inte bara spännande; det erbjuder också följande sex hälsofördelar.

1. Främjar hjärtats hälsa

Resor främjar fysisk aktivitet, oavsett om det rusar genom flygplatsen, går på gatorna i ett främmande land eller klättrar på ett berg. Fysisk rörelse sänker blodtrycket och risken för hjärtsjukdomar och stroke. Enligt information som samlats in från Framingham Heart Study, en landmärkeundersökning som började 1948 och sträckte sig över 20 år, var kvinnor som bara var vart sjätte år eller mindre mindre än åtta gånger mer benägna att utveckla hjärtsjukdom eller ha hjärtinfarkt jämfört med kvinnor som reste minst två gånger om året.

2. Håller sinnet skarpt

Resor kan också främja hjärnhälsan och hålla sinnen skarp. När din hjärna introduceras till nya upplevelser och miljöer (som händer under resan, i huvudsak) blir det utmanat och bygger motståndskraft på mobilnivån så att degenerativ sjukdom är potentiellt försenad. Denna ökning av kognitiv stimulering på grund av exponering för nyhet har visat sig förbättra både minne och koncentration, särskilt hos individer med demens. På samma sätt, när du reser, interagerar du med nya stimuli i form av nya människor, kulturer, situationer och upplevelser, vilket kan bidra till försenad start av degenerativ sjukdom.

Obs! Medan du kanske vill hyra samma semesterplats varje år, kan byte av destinationen göra det möjligt för din hjärna att skörda fördelarna som beror på olika aktiviteter och plats.

3. Förbättrar kreativiteten

Visas författare har god anledning att resa till ett annat land på jakt efter inspiration och motivation för sin nästa roman. Hjärnans neurala vägar påverkas av miljö och erfarenhet (hjärnans anpassningsförmåga kallas också neuroplasticitet), vilket leder forskare att tro att resor kan gnista synapser i hjärnan och förbättra kreativiteten. En studie från 2012 som publicerades i Journal of Personality and Social Psychology hittade en stark koppling mellan kreativitet och resenärers fördjupningar i andra kulturer. Enligt studien desto bättre är du att engagera dig och anpassa dig till nya kulturer, ju mer kreativa och professionellt framgångsrika du kommer att vara. För att faktiskt förbättra kreativiteten betonar författaren vikten av att fördjupa sig i nya kulturer, snarare än att bara ändra din fysiska plats.

4. Avlastar stress och förbättrar mental hälsa

Stressreducering är en av de viktigaste fördelarna med resor, enligt Global Coalition on Aging.Enligt en 2012 Expedia-undersökning fann 89 procent av semesterfirare att de kunde släppa stress och bara koppla av efter en dag eller två i sin resa.Att dra ut dig ur dina dagliga rutiner och in i en ny omgivning återställer både ditt sinne och din kropp, vilket resulterar i signifikant stressavlastning.

Dessutom kan fritidsaktiviteter, som resor, sänka nivåerna av depression och förbättra psykologisk funktion, enligt en studie från University of Kansas 2009.Du kan uppleva en ökning i lycka även när du planerar en resa (upp till åtta veckor innan du ställer in till din destination).Att ha något att se fram emot, även om det är en två dagars resa, kan känna sig givande.Resenärer upplever sannolikt mindre stress och mer tillfredsställelse med deras övergripande humör och framåtanda efter att ha återvänt från en resa jämfört med icke-resenärer.

5. Ändrar perspektiv

Resor breddar dina perspektiv, inte bara av världen utan också av dig själv. När du reser kan du ofta hitta dig själv i situationer som du inte skulle vara i annars. Du står inför realiteten att bo utanför din komfortzon, som, så obekvämt som den, ger dig möjlighet att förändra hur du ser saker. Psykologer påpekar att människor ofta har uppenbarelser medan de reser, eftersom de kan se sina problem från en mer fristående vy.

Titta på förstahand hur andra människor bor, nästan som att titta på världen genom andras ögon, kan också bredda din åsikt. Titta på hur andra kulturer lever kan tvinga dig att utmana dina egna antaganden och frigöra ditt sinne för att uppleva alternativa sätt att vara.

6. Förbättrar relationen till andra och en själv

Resa erbjuder möjligheter att träffa nya människor som du annars inte skulle ha möjlighet att ansluta till. När du befinner dig utanför din komfortzon i ett annat land, kan du behöva leta efter andra som vägledning, vilket kan skapa en känsla av samband. Oavsett om du får den här anslutningen genom att engagera dig med lokalbefolkningen, andra resenärer eller ens de som reser med, gör sociala förbindelser eller fördjupa de som du redan har kan förbättra din mentala och fysiska hälsa.

Dessutom kan de sociala aspekterna av resor förbättra din självkänsla. Forskning har visat att när du kommer ut ur din sociala komfortzon och fördjupa dig i andra kulturer, förstärker du din personliga identitet, inklusive dina värderingar och övertygelser, och ökar ditt självförtroende.