post

Berlin, Tysklands huvudstad, ett populärt resmål i Europa. En stad som oftast kopplas till andra världskriget, Berlinmuren, och kanske mest av allt – öl. Trots att Berlin inte är staden där den stora årliga ölfesten Oktoberfest hålls (den hittar du i München – läs mer om hur du kan bila till München p denna sajten) så stoppar inte detta tyskarna, och turisterna, att dricka en massa öl och festa i massor!

Om du planerar ett besök till Berlin så kan du inte åka därifrån utan att ha festat minst en gång. Och en annan sak som du inte kan komma ifrån är all historia som finns i denna stad. Även ifall du varken är ett stort fan va historia, eller gillar att dricka, så kommer du helt enkelt inte ifrån det om du vill ha en riktigt bra upplevelse i Berlin!

Men var ska du hitta det bästa? Trots att barer och historia befinner sig runt varje hörn i denna stad så är det omöjligt att du kommer hinna med allt (särskilt barerna). Därför tänkte jag rekommendera de platserna som jag besökte när jag befann mig där, och som jag tyckte om extra mycket. Vi börjar med fest:

Matrix

Gillar du att festa riktigt mycket och länge? Då är den här klubben verkligen något för dig! Matrix klubb har öppet varje dag i veckan, från och med tio på kvällen till sju på morgonen. Varje dag är det dessutom olika sorters teman eller regler på stället. Vissa dagar kommer tjejer in gratis, särskilt när det är Ladies Night, vissa dagar är det ett speciellt tema så som Halloween, och vissa dagar är det extra billigt för studenter.

Den här klubben passar verkligen de flesta. De har sju stycken dansgolv och fem stycken barer. På varje dansgolv spelas det olika sorters musik så som ny hitmusik till all time mix. Personligen gillade jag all time mix då det gick att dansa loss till både dagens och gårdagens största hits. Försök att pricka in en dag då de har 2 för 1 drink! Det brukar de ha minst en gång i veckan.

White Trash

För er som inte är stora fan utav att dansa, utan mest vill sitta ner och dricka öl så är det här ett bättre alternativ för er. Dock endast för de som gillar rock och eventuellt ett och annat liveband.

Denna bar har öppet alla dagar, tiderna varierar mellan tolv på dagen och sju på morgonen. Under vardagar så serverar de även mat. Den här baren är definitivt värd ett besök om du gillar rock och liveband. Dock så är baren väldigt populär och det kan vara rätt trångt och ta lite tid innan du får din drink. Det är det enda negativa med stället, om du inte gillar trängsel och inte har något emot att vänta.

Det finns som sagt många festställen i Berlin, det här är knappt ens en bråkdel av allt som finns. Men det är de ställen som jag rekommenderar, och som andra har rekommenderat till mig.

Vidare till historian:

Museumön

En plats i Berlin som verkligen är full utav historia är museumön.

Museet som ett socialt fenomen har sitt ursprung under upplysningstiden. På museumön i Berlin finns det fem stycken museum, som byggdes mellan 1824 och 1930. Varje museum har utformats för att skapa en organisk förbindelse mellan konsten och dess hus. Betydelsen av museets samlingar – som spårar utvecklingen av civilisationen genom tiderna – förstärks av den urbana och arkitektoniska kvaliteten av byggnaderna.

När jag befann mig här fanns det bland annat en utställning om Hitler och hans liv som jag fann väldigt intressant. Många av utställningarna är dock tidsbegränsade.

Museumön finns även med på UNESCO’s världsarvslista.

 

Berlinmuren

Berlinmuren var en barriär som under 13 augusti 1961 till 9 november 1989 åtskilde Väst- och Östberlin. Denna mur byggdes av Östtyskland för att stoppa flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin. Muren var den mest påtagliga delen av järnridån och var en stark symbol för Europas delning under det kalla kriget.

Idag finns det inte så mycket kvar utav muren, och det mest som finns kvar är nedklottrat. Det finns få originalbitar kvar. Det går att hitta en originalbit av muren vid museet vid Checkpoint Charlie, där den står utanför.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor är en kombinerad stadsport och triumfbåge, som har blivit en symbol för Berlin. Den har spelat olika roller i stadens historia.

Ett besök vid denna port är verkligen ett måste när ni besöker Berlin. Både för dess historia, att det är en symbol för Berlin och för att den är fin att titta på. Om ni vill se denna under en särskilt speciell period (som även påverkar hela staden) så besök den när det är ljusfestival i staden. Det pågår oftast i slutet av oktober. Då är de flesta turistattraktioner, och många andra delar av staden, upplysta i alla möjliga sorters färger och ljusspel. Brandenburger Tor skiftar i alla möjliga färger, från grönt till lila. Absolut en av de bästa perioderna att besöka Berlin på!

Berlin är verkligen en stad som är rik på historia, och det finns så mycket mer än detta som jag rekommenderat. Även utanför Berlin, i till exempel Potsdam, är historia riklig och värd ett besök. Berlin är verkligen en stad som har något för alla!