post

Att resa kan vara ganska stressigt ibland och det kan finnas olika anledningar. Ibland är det förberedelserna som spökar, ibland flygturen, och ibland det som sker under själva resan. Det finns många saker som jag ibland tycker stressigt när du reser och jag är säker på att du också möttes med någon annan. Men under mina intensiva resor hittade jag sätt att hantera dem alla!

Flerstadsresor

Har du någonsin planerat en flerstadsresa? Speciellt i Europa är det lätt och lockande att besöka flera städer under flera dagars tid. En dag i Barcelona, nästa dag i Paris och dagen efter i Amsterdam? Inga problem. Under tiden vill man ju gärna se och uppleva allt som varje stad har att erbjuda. Problemet var dock att man fysiskt är där, men man har inte riktigt hjärta att fokusera på att uppleva staden man besöker. Varför? Jo, för att man ständigt tänker på nästa steg, nästa stad som man ska besöka. Under åren har lär man sig att ”less is more” och att man kommer att vara mer nöjd med en stor upplevelse snarare än med tre korta och stressiga minnen. Du kan trots allt alltid gå och kolla in de andra städerna under nästa resa!

Förseningar och annulleringar

Medan de flesta transportmetoder i Europa är tillförlitliga kan du aldrig vara säker på att de verkligen kommer att vara i tid. Planera alltid i förväg, och om det händer att du kommer fram någonstans i tid, försök att slappna av och göra det mesta av det … Flygfördröjning med några timmar? Finns det inte något du kan göra under tiden? Nu har du äntligen den extra tiden du letade efter för att få något gjort.
När du upplever förseningar eller annulleringar, hitta helt enkelt en uppgift som fyller den tiden du behöver vänta ut. Undertecknad sitter just nu på flygplatsen i Köpenhamn och spenderar en del av den dötid på två timmar som förseningen ligger på med att skriva denna artikel… du ser, det finns alltid något att göra. Slösa inte bort din energi på att klaga på saker som du helt enkelt inte kan ändra!

Mat, vatten, badrum

Du är förmodligen bekant med detta fenomen. Du har ett fyndflyg till en destination och ser fram emot att spara mycket pengar, men innan du ens har gått ombord på flygningen har du redan spenderat en förmögenhet … Ett mellanmål och en kaffe på flygplatsen, vatten efter säkerhetskontrollen och ibland måste du betala för att gå på toaletten … är det inte galet att innan du har bordat planet så har du redan spenderat 200 spänn? Förhindra det genom att förbereda dig och ta med det som du kan behöva på förhand, som till exempel en flaska vatten, något att tugga på, och så vidare.

Att gå vilse

Hatar du inte att gå vilse i främmande platser? För att förhindra detta, ladda ned Google Maps-appen så att du kan använda den även i offlineläge. Sök efter en plats i Google Maps och zooma in så att alla områden du vill spara är synligt på skärmen. Tryck på sökrutan och skriv “ok kartor” utan citat. Tryck på Sök-knappen på tangentbordet och allt synligt område laddas ner till din telefon nästan omedelbart. Prova det nu, du kommer att älska det!

Kö vid flygplatsen

Är det inte irriterande när du har någon långsam framför dig vid säkerhetskontrollen på flygplatsen? Det är inte lönt att stressa upp sig, eftersom stress inte kommer att göra det enklare eller snabbare. Alla kan dock göra lite för att göra processen lite effektivare. När du reser kan du alltid sätta allt du har i jackfickorna. På så sätt måste du bara ta av jackan och ta ut den bärbara datorn och sen är du klar. Ta också av bältet redan i kön, det tar ofta mycket tid. Tänk på att om alla sparar en eller två minuter i kön, så skulle det bli så mycket snabbare …

Transport på okända platser

I många länder är det fortfarande vanligt att ta ut turistpriser och lokala priser och det är ännu vanligare att köra många omvägar för att ta ut mer. En av dessa städer är Bangkok, till exempel där de fortfarande försöker lura dig om du är en farang (utlänning). Det är väldigt praktiskt att ha en version av google maps tillgänglig offline och också för att kontrollera den snabbaste riktningen innan du går in i taxi för att ge vägbeskrivningar. Om du vill ladda ner en offline-version av Google Maps till din telefon, kolla underrubriken “att gå vilse”.

Förlora saker (kamera, bärbar dator, dokument)

Det är lätt att vara rädd för att förlora några av ens saker när du reser. Ladda upp allt viktigt på Dropbox. En kopia av bank-ID, pass etc. och säkerhetskopierade viktiga filer (bilder, videor) är alltid bra att spara i Dropbox.

Förpackning

Passa på att packa veckor innan för att se om allt är med och passar. På så vis kan du senare packa en timme innan du åker ifrån huset. Hitta ett system som fungerar perfekt för dig, så du vet vilka saker du behöver för vilka ändamål! Om du har problem att packa för en resa, packa en gång och lämna den en stund och fokusera på något annat. Gå sedan tillbaka till väskan och försök att ta bort hälften av dina saker. Fungerar varje gång!

Spända muskler och sömnlöshet när du reser

Att resa kan vara smärtsamt ibland, trängas i ett metallrör på 40 000 meter med skrikande barn runt dig eller i en liten buss i Sydostasien. En lösning till att försöka slappna av kan vara något som heter Relax Ally. Den är magisk. Du fixar ett band runt din plats, fixerar huvudet med bandet och slappnar av. Bandet håller huvudet på plats och du kan äntligen slappna av huvudet och sova… Om det är för ljust, lägger uppfinnarna till och med lite extra tyg som faller över dina ögon och om det inte räcker fäster de även på små fickor med öronproppar . Kan det bli bättre än det här?