post

Inte så sugen på att åka till Mallorca och de andra resmålen som är smockade med svenska turister? Men vill gärna hitta ett familjevänligt alternativ? Det finns äventyrliga och spännande resor för hela familjen på platser du inte trodde var möjliga! Vi rekommenderar en resa till andra sidan jorden där en av de äldsta och mest artrika regnskogarna på vår planet finns – Borneo. Möt orangutanger, nykläckta havssköldpaddor och näsapor på en båtsafari på Kinabatang-floden genom Borneos regnskog.

Kanske ser ni även en och annan klättrande fisk och blir lurade av insekter som ser ut som blommor. Förutom den fantastiska regnskogen så upptäck landets botaniska trädgård vid Mount Kinabalu och promenera längs stranden på korallön Selingan. Efter alla dessa äventyr så kan det vara skönt för hela familjen att slappna av, och då kan ni ta er till ön Lankayan där ni kan njuta av långa och fina sandstränder och varma bad.

Vi rekommenderar en tvåveckorsresa, och här är ett förslag på vad ni kan göra alla dagarna:

Dag 1

Borneo är världens tredje största ö, och det är dit som ni ska ta er den här dagen! Ta flyger beroende på var ni bor. Om ni bor nära Köpenhamn så rekommenderar vi att börja resan där och byta i Singapore. Om ni bor närmre Stockholm så går samma resa bra, men med mellanlandning i Köpenhamn först.

Dag 2

Den här dagen så kommer ni fram till Borneo, till huvudstaden Kota Kinabalu. Stanna en natt här för att vila upp er efter den långa resan, innan ni beger er ut på ert äventyr! Vila antingen upp er på ett hotell, eller passa på att utforska staden.

Dag 3

Dags att åka ut till djungeln! Ta en färjetur till nationalparken Tunku Abdul Rahman, tar ca en halvtimme. Vandra runt i djungeln på den skyddade ön Gaya och vandringen är enkel. Gör vistelsen ännu bättre genom att ta med er en picnic och ät den antingen i djungeln eller på en av de andra öarna! Senare så kan du snorkla eller koppla av på stranden och bada.

Dag 4

Spendera den här dagen genom att åka till Mount Kinabalu. Gör gärna ett stopp vid Nabalu marknaden och ät några av de tropiska frukterna som de erbjuder! När ni är framma i Kinabalu parken så vandra genom regnskogen. Där kommer ni att stöta på en massa orkidéer, insektsätande plantor och ormbunkar. Gör en övernattning här, vi rekommenderar Celyn Resort i Kundasang.

 

Dag 5

Res till Poring som ligger öster om Kinabalu. Vandra även här i djungeln och ta er sedan upp på hängbroarna som befinner sig 41 upp i trädkronorna. Besök även vattenfallet Kipungit! Efter detta så åk tillbaka till Kota Kinabalu och övernatta där.

Dag 6

Nu är det dags att flyga igen och den här gången är det till Sandakan. Därifrån tar ni sedan en båt till Selingan ”sköldpaddsön”. Där kan ni koppla av på stranden och leka eller snorkla i det klara vattnet.

Anlita gärna en guide och åt på en guidade tur till olika delar av ön. Upptäck där havssköldpaddorna går i land, lägger sina ägg, och sedan återvänder i havet. Det här är absolut en oförglömlig händelse och ni kommer inte att ångra det! Övernatta även här, vi rekommenderar Selingan Island Resort.

Dag 7

Åk tillbaka till Sandakan nästa dag för att besöka Sepiloks rehabiliteringscenter, och där kan ni vara med när orangutangerna får mat. Åk sedan vidare med båt till Sukau Rainforest Lodge, och det tar ungefär 2,5 timme. På båtturen så kommer i att uppleva ett fantastiskt djurliv. Den här lodgen rekommenderas verkligen för de som är inne på det ekologiska då de har fått många ekoturismutmärkelser. Ta sedan en båttur på den elmotoriserade båten. Där kan ni se näsapor, vildsvin, pygméelefanter, langurer och mycket annat!

Dag 8

Gå upp tidigt på morgonen och ta en båt på Kinabatang floden. Ta även en flodtur på eftermiddagen för att titta på det unika djurlivet som Borneo har att erbjuda. Spana efter små kattdjur och näshornsfåglar. Inte trötta på båtytflykterna? Ta då ytterligare en utflykt på natten med båt!

 

Dag 9

Nu är det dags att bege sig till Lankayan Island. Den här underbara ön ligger mitt i Suluhavet och har en helt orörd och tropisk vegetation, välbevarade korallrev och långa vita sandstränder. Njut av ett lugnt paradis efter de intensiva dagarna i djungeln och ute på vattnet! Vi rekommenderar att ni stannar på Lankayan Island Resort.

Dag 10 & 11

Passa på att njuta och koppla av riktigt ordentligt här! För de som fortfarande är sugna på lite äventyr så kan ni snorkla bland ett fantastiskt djurliv. För er som har dykarcertifikat kan passa på att dyka och uppleva havslivet i världsklass. På den här ön finns det även ett sköldpaddscenter, så blir inte förvånad om du stöter på en sköldpadda eller två!

Dag 12

Dags för att lämna Lankayan Island, så passa på att ta ett sista dopp i havet eller några soltimmar på stranden! Flyg ifrån Sandakan till Kota Kinabalu och övernatta här. Samma som innan så kan ni passa på att utforska staden, särskilt om ni inte gjorde det innan, eller bara vila upp er på er sista heldag i Borneo!

Dag 13-14

Det är osäkert hur lång tid det kommer att ta att ta sig hem, men räkna med en dags resande.