post

Den japanska körsbärsblomman, som även kallas för Sakura på japanska, är Japans icke-officiella nationalblomma. Den har blivit hyllad i flera århundraden och har en väldigt framträdande position i japansk kultur. Det finns flera dussin av olika körsbärsträd i Japan, och de flesta av dem blommar endast i några dagar på våren. Japanerna firar den tiden på året med något de kallar för hanami som direkt översätts till ”titta på blommor”, och det firas med fester under de blommande träden.

 

Hur gör du ‘hanami’?

Trots att ‘hanami’ bokstavligen betyder ‘titta på blommor’ så syftar man generellt på att titta på körsbärsblommorna. Att titta på körsbärsblommorna är lätt: njut helt enkelt av intensiteten av alla blommorna genom att titta på ett enda träd eller en grupp av träd. På avstånd ser träden utan som vackra rosa moln, medan skönheten av en enda blomma kan uppskattas på ett nära håll.

Körsbärsblommor är särskilt vackra i kombination med ett slott, tempel eller helgedom. På vissa platser är blommorna upplysta på kvällen, vilket gör det ännu mer fantastiskt.

Hanami kan bestå av en promenad i parken, men traditionellt så involverar det en picnic och fest under de blommande träden. Hanami fester har hållits i Japan i flera århundraden, och idag hålls de i allmänna och privata parker över hela landet.

 

När blommar träden?
Den viktigaste faktorn när det gäller att fastslå när träden blommar är att kolla var de befinner sig rent geografiskt. Generellt så desto mildare klimat, ju tidigare blommar träden.
I Japans sydligaste punkt, öarna Okinawa, blommar träden så tidigt som i januari, medan i de nordligaste öarna Hokkaido blommar de så sent som i maj. I de flesta större städer som Tokyo, Kyoto och Osaka så brukar säsongen börja i början av april. Dock så varierar blomningen från år till år beroende på hur vädret och klimatet ser ut.

Säsongen är relativt kort. Full blom (mankai) nås oftast redan ungefär en vecka efter att den första blomman börjat blomma (kaika). En vecka senare så är blomningen slut och alla blommor börjar falla ifrån träden.

Om du planerar att besöka Japan så borde du försöka pricka in att besöka landet under den här perioden. Då är landet som allra vackrast, och invånarna på sitt allra bästa humör. Även om du inte är en naturmänniska så är det här en bra period att besöka landet då fester och festivaler hålls dagligen. Hanami har något för alla!