post

Att åka till Florida behöver inte endast innebära en massa sol och bad. Miami är så klart ett populärt alternativ för detta, men Florida har så mycket mer att erbjuda än endast solsemester. Ta en tur till den dominerande nationalparken Everglades, utforska rymden på Kennedy Space Center (NASA) eller fokusera hela semestern på en enda stad – Orlando. Orlando är Floridas äventyrspark, och med all rätt. Denna stad är fylld med alla möjliga äventyrsparker och attraktioner för att passa allas smaker. Ett perfekt ställe särskilt för er med barn! Möt Musse Pig och klä ut er som prinsessor på Disney World, ta över Hogwarts och vandra runt bland dinosaurier i Universal Studios Island of Adventure, eller svalka av er i Wet ‘n Wild! Ja, det finns väldigt mycket att göra i Orlando, men de parkerna som vi ska fokusera på är Universal Studios Island of Adventure och Sea World.

Universal Studios – Island of Adventure

Något som är positivt med alla dessa äventyrsparker är att det finns gratis vatten överallt. Men om du inte vill gå och dricka ur samma kran som alla andra, så packa med dig eget vatten. Du kommer antagligen att spendera hela dagen här, och med tanke på värmen så är vatten ett MÅSTE. Packa gärna ner alla dina tillhörigheter i en ryggsäck då det är lättare att gå runt att bära på. Var dock inte rädd för att lämna kvar vissa saker på hotellet för att de inte ska gå sönder i någon karusell eller liknande – det finns skåp där du kan låsa in dina värdesaker vid varje attraktion. De kostar ingenting, och vissa av dem kan du endast låsa upp med hjälp av ditt eget fingeravtryck.

När du kommer till parken så ha gärna en karta över området med dig. Om det är något särskilt som du verkligen vill besöka – gå till det först. Köerna blir snabbt långa. Förvänta dig en väntetid på 2 timmar på de allra populäraste attraktionerna. Det jag gjorde var att springa till Hogsmead och Hogwarts för att vara bland de allra första att gå på 3D-karusellen inne i ”Hogwarts”.

Och den var absolut värd det. I kön till själva karusellen så får du gå igenom slottet där de satt upp tavlor som pratar med dig, och hologram av bland annat Dumbledore och Harry Potter. Och själva åkturen fick det verkligen att kännas som att du var uppe och flög på en kvast! Jag åkte denna tre gånger, och hade åkt den fler gånger om det funnits tid till det. Det finns även en annan 3D-upplevelse i denna park, och det är The Amazing Spider-Man turen. Inte riktigt lika fantastisk som Harry Potter, men absolut värd att åka!

I parken finns det olika teman, som är anpassade för hela familjen. De inkluderar Harry Potter, Marvel, Looney Tunes, Dr Seuss och Cat in the Hat, Jurassic Park och Atlantis. Alla delarna av parken innehåller attraktioner och karuseller som är baserade på sitt tema. Att hinna med allting i parken på en dag är rätt svårt med tanke på köerna och att det finns så otroligt mycket att göra. Därför rekommenderar jag att kolla upp vad som finns där innan. De flesta hotell (kanske till och med alla) i Orlando har kartor och broschyrer över alla äventyrsparker, särskilt de populäraste som Universal Studios. Ett måste för mig var Harry Potter och Jurassic Park, och då de ligger bredvid varandra så var det rätt lätt att hinna med. Det gick till och med att höra den kända Jurassic Park låten i bakgrunden i väntan på att komma in till Hogwarts!

Om du inte vill stressa och verkligen vill hinna med allting så finns det upp till 4-dagarsbiljetter. En biljett för endast en dag kostar 92 dollar, vilket är ca 600 kr i svenska kronor. Ju fler dagar du lägger på, desto mer rabatt får du per dag. En biljett för två dagar kostar till exempel inte 1200 kr, utan 800 kr. De här priserna är för en vuxen, och fler priser och alternativ på biljetter finns på deras hemsida. Du kan alternativt köpa dina biljetter på plats, hotellet eller hemsidan. Vi bokade på hemsidan.

Tänk på att det alltid tillkommer mycket mer kostnader än vad du räknat med! Parkering (eventuellt taxi eller buss), mat, moms (momsen är inte inkluderad i priserna du ser på prislapparna i USA), eventuell torkning av kläder, dricka … Och framförallt – souvenirer. Efter varje karusell så kommer du in i en butik där de säljer souvenirer, så även om du vill försöka att undvika att köpa något så kommer det att bli väldigt, väldigt svårt.

 

Sea World

Om du, eller din familj eller annat sällskap, är som jag och älskar djur (särskilt vattendjur) så MÅSTE ni besöka Sea World! Det här är en park som inte är helt baserat på karuseller och åkturer, utan är en djurpark som har lite mer attraktioner än de flesta djurparker. Om du endast är ute efter att åka karuseller så är detta inget för dig, då det endast finns ca 3 stycken på hela stället.

I parken finns det delfiner, späckhuggare, pingviner, hajar, jättesköldpaddor, sjöhästar … Alla möjliga havsdjur som du kan tänka dig! Du kan även hitta Nemo här. För att göra din vistelse så rolig och minnesvärd som möjligt så kan du även boka in några extra aktiviteter. Jag bokade in ”Dolphines up close”, där man fick guidad information om delfiner, mata dem, leka och träna med dem och även klappa dem. Du kan mata delfinerna utan att betala mer än vad fisken kostar, men chansen att en delfin kommer och tar din fisk är rätt liten. Så om du vill vara helt säker på att du får en fantastisk upplevelse med dessa intelligenta djur – boka in detta! Det finns så klart mycket annat du kan lägga till. Du kan bland annat umgås med vitvalarna och äta en trerättersmiddag med späckhuggare i bakgrunden!

 

Allt det kostar så klart extra, men din vistelse på Sea World kan bli minst lika bra utan de tilläggen! Varje dag så håller de i olika shower, på olika tider. Bland annat en show med delfiner och en med späckhuggare. Om du planerar bra så hinner du med alla showerna, men då hinner du inte med att se allt annat i parken. De showerna jag rekommenderar är den med delfiner och den med späckhuggare. Ta den första eller andra föreställningen med delfinerna, och den allra sista föreställningen med späckhuggarna. Den med späckhuggarna är populärast, och gå gärna dit minst en halvtimme innan för att få en plats. Anledningen att showen på kvällen är bäst är för att det inte är lika varmt då och du kommer inte sitta med solen i ögonen hela föreställningen.

Precis som i Universal Studios så finns här vatten överallt (bokstavligen), men ta gärna med dig en egen vattenflaska. Alla tips och råd angående pengar och annat som jag tidigare skrivit gäller även här.

En dag på Sea World är lite lugnare än en dag på till exempel Universal Studios eller Disney World. Men trots att det finns mycket att göra och att det är mycket folk så är det lätt att koppla av. Information om priser och annat hittar ni på deras hemsida, och även här kan ni välja om ni vill boka biljetterna innan eller köpa de på plats eller på hotellet. Om ni är intresserade av att veta hur djuren sköts och behandlas på parken så kolla upp det innan, annars så visar de filmer på hur de sköter djuren bland annat innan föreställningen med späckhuggarna.