post

Drömmer du om snö och is som sträcker sig ut i horisonten åt alla håll och kanter? Men du kanske inte är en person som gillar skidorter? Vi alla känner till vårt grannland Norge, men alla kanske inte känner till landets ö Svalbard. Svalbard är den perfekta platsen för dig som vill ha ett iskallt äventyr tillsammans med isbjörnar, valrossar och valar!

Det bästa sättet att utforska Svalbard på är via ett expeditionsfartyg, där det även går att övernatta. Varje dag kan ni då gå i land med en gummibåt och utforska ön och dess fantastiska miljö och djurliv! Tänk dock på att resan lätt kan påverkas av väder och isförhållanden, det är inte säkert att ni kan göra det ni har tänkt att göra under resan. Men platser som ni kan besöka på Svalbard är bland annat:

Västra Spetsbergen

Nära den norska Longyearbyen ligger den ryska enklaven Barentsburg som är ett kolgruvesamhälle som grundades 1932. Sedan finns det även forskarbyn Ny Ålesund där en liten samling hus i klara färger befinner sig. Några kända expeditioner och äventyr har börjar här, bland annat Amundsen och Nobiles försök att flyga till Nordpolen med sin ödesdigra ballongfärd. I Virgohamna finns det fortfarande lämningar kvar efter expeditionen.

 

Fantastiska fjordar

På Svalbard finns det väldigt många fjordar, och alla har ett rikt djurliv. Bland annat så finns det Liefdefjorden som betyder ”Kärleksfjorden” som har vackert snöklädda bergstoppar och här ligger även Monacoglaciären. Gällande djurlivet så häckar ejder och spetsbergsgås här, och om ni har riktig tur så kan ni även se praktejdern.

En annan fjord är Krossfjorden och där finns 14-juliglaciären. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås. Två andra fjordar som är värda att besöka är Lilliehööksfjorden där den vackra Lilliehööksglaciären breder ut sig, och Raudfjorden som är riktig populär bland sälar!

 

 

Östra Svalbard

Nordaustlandet är en ö som är täckt av enorm inlandsis. Den har en fantastisk natur och lockar även historieintresserade. Gällande naturen så finns här milslånga glaciärfronter med enorma smältvattenfall. Om ni har tur så har isen smält tillräckligt mycket så att ni även kan åka till Vitön, där väldigt få har satt sin fot. Vid Barentsøya och Edgeøya finns det vackra landskap och vidsträckta tundraslätter, och där finns det goda chanser att ni kan se isbjörnar, valross, polarräv och svalbardsren.

Sydvästra Svalbard

Om ni vill vara säkra på att ni ser isbjörnar så åk till sydvästra Svalbard! Det är en favoritplats för de flesta av Svalbards isbjörnar. Förutom isbjörnar så bjuder även den här delen av ön på enorma glaciärer och högalpina bergstoppar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *